Kozijn repareren en renoveren?
Voorkom schade met goed onderhoud!

Onderhoud uw authentieke houten kozijnen goed. Laat op tijd uw kozijn repareren of renoveren en voer zelf onderhoud en kleine reparaties uit. Zo blijven uw kozijnen mooi en gezond.

1. Maak minimaal één keer per jaar schoon

Dit kunt u eenvoudig doen met normale allesreiniger in lauwwarm water. Gebruik een zachte doek die geen krassen op het hout achterlaat. Zo blijft uw kozijn mooi en blijft het schilderwerk langer intact.

2. Controleer regelmatig op beschadigingen

Zo verkleint u de kans op omvangrijke schade. U controleert het kozijn zelf eenvoudig op houtrot. Prik met een scherp voorwerp voorzichtig in de onderkant van het kozijn om de stevigheid te controleren en laat op tijd uw kozijn renoveren.

3. Controleer de onderdorpel

Bij veel oude kozijnen sluit de onderdorpel namelijk direct aan op de waterslag. Het kan zijn dat de loodslabbe ontbreekt. Hierdoor is de kans groot dat er water achterblijft in de naad tussen de onderdorpel en waterslag, waardoor het hout kan gaan rotten. Controleer dit goed en laat indien nodig uw kozijn repareren.

4. Kozijn repareren op kleine defecten

Als het om kleine houtaantastingen gaat, kunt u vaak zelf eenvoudig het kozijn repareren. Er zijn verschillende vulmiddelen van kunstharsen die houtrot voorkomen. Hiermee houdt u het houten kozijn langer gezond en mooi. Zelf uw kozijn renoveren? In het kader leest u hoe u dit aanpakt.

5. Gebruik geen plamuur aan de buitenzijde van uw kozijn

Dit laat al na enkele jaren los. In de verf ontstaan dan kleine scheurtjes. Hierdoor biedt de verf geen bescherming meer. Het hout neemt regenwater op en kan gaan rotten.

6. Gebruik goede verf

Met hoogwaardige verf blijven uw kozijnen langer mooi, bovendien beschermt het uw kozijnen langer én beter.