• info@kozijnendokter.nl
 • 070 383 6714
 • 070 383 6714
 

Houtrot in kozijnen: voorkomen en verhelpen

Houtrot voorkomen? De Kozijnendokter legt het uit

 • 04 augustus 2021
 • 3 minuten minuten leestijd

Woon je in een oud(er) pand? Dan kan je er vroeg of laat mee te maken krijgen: houtrot in je kozijnen. Maar wat is het eigenlijk en hoe herken je het? En belangrijker nog: wat kan je eraan doen?

Wat is houtrot nu eigenlijk? Nou, simpel gezegd: een samenspel van vocht, warmte en zuurstof dat schimmel in je kozijnen teweegbrengt. Die schimmel vreet het hout aan en kan zo voor vervelende schade zorgen.   

Houtrot
Houtrot in de kozijnen herken je onder andere aan een donkere verkleuring. Daar komt bij dat je kozijnen ‘zachter’ aanvoelen. Prik of knijp er eens in. Deukt het hout mee? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Een andere manier om houtrot te detecteren is door erop te kloppen. Brengt dat een hol geluid teweeg? Ook dat duidt op houtrot. Tot slot geven scheuren en barsten een sterke indicatie voor dit probleem.  

Wat te doen bij houtrot? 
Is het rotte gebied niet groter dan een tennisbal? Dan is het mogelijk om het probleem nog op te lossen. Ga als volgt te werk: 

Benodigdheden

 • Krabber / frees 
 • Ontvetter / allesreiniger 
 • Houtrot impregneermiddel 
 • Houtrotvuller 
 • Plamuurmes 
 • Schuurmachine / -apparaat 
 1. Verwijder het rotte hout met een krabber. Ga uiteraard voorzichtig te werk. Je wilt voorkomen dat er gezond hout verwijderd wordt.  
 2. Zorg dat het aangetaste gebied goed droogt.  
 3. Is de plek waar je het hout hebt verwijderd opgedroogd? Maak de kozijnen dan in het geheel vetvrij (dit kan met een ontvetter die je in de supermarkt koopt). 
 4. Vervolgens breng je een houtrot-impregneermiddel aan. Die pakt de laatste restjes schimmel aan.  
 5. Als het impregneermiddel goed is ingetrokken en opgedroogd, breng je een houtrotvuller aan. Die laat je goed uitharden. 
 6. Wacht zo’n 6 uur alvorens bij te schaven en schilderen. 
 7. Tot slot: bewerk het oppervlak met een schuurmachine of -hulpmiddel. Zo lijken je kozijnen weer als nieuw.  

Nieuwe kozijnen plaatsen, hoe voorkom je houtrot? 
Allereerst is de verf(kwaliteit) van belang. De Kozijnendokter maakt gebruik van de hoogste kwaliteit verf en geavanceerde technieken die ervoor zorgen dat houtrot in de basis al geen schijn van kans heeft. Denk daarbij aan speciale zaagtechnieken en lijmverbindingen.  

Houd de kwaliteit van je kozijnen goed in de gaten en zorg ervoor dat ze eens in de 5 à 6 jaar een nieuwe lik verf krijgen. Het doordringen van vocht, warmte en zuurstof in je kozijnen kan ontstaan wanneer de verf afbladdert. Kortom: zitten er scheuren en/of gaatjes in je kozijnen en begeven ze zich voor langere tijd in een warme, vochtige omgeving (zoals in de zomer)? Dan is de kans op houtrot groter. Een ezelsbruggetje om die combinatie van factoren te onthouden: vocht + warmte (20ºC) + zuurstof = houtrot.  

Recente blogposts

Kozijnen vernieuwen of verduurzamen?

Woon je in de regio Haaglanden en zoek je naar nieuwe of verbeterde kozijnen? Voor de renovatie of verduurzaming van jouw pand? Ga je liever voor vakmanschap en een uniek ontwerp dan voor een dertien-in-een-dozijn-kozijn? Vraag dan een offerte aan of maak een vrijblijvende afspraak. Je kan ons natuurlijk ook bellen op 070 383 67 14 of mailen naar info@kozijnendokter.nl.