• info@kozijnendokter.nl
  • 070 383 6714
  • 070 383 6714
 

Check de glassoort van je ramen

Wat voor soort glas zit er in mijn ramen?

  • 04 augustus 2021
  • 3 minuten minuten leestijd

Denk je aan verduurzamen en raamisolatie? Dan denk je aan enkel- óf dubbel glas. Lange tijd waren dit de enige twee beschikbare opties voor onze raamkozijnen. Inmiddels is er veel veranderd: dubbel glas is al lang niet meer het beste jongetje van de klas. Alles veranderde met de komst van HR++ en triple glas.  

Hoe weet je wat voor glas er in jouw ramen zit? 
Enkel glas herken je waarschijnlijk wel: dat bestaat uit één glasplaat. Dat kun je goed zien op de plek waar het glas in het kozijn zit. Bij dubbel glas zie je aan de zijkant een aluminium strip tussen de platen. Maar hoe weet je of het gewoon dubbel glas is of HR-glas? Een paar simpele trucs en tips om dat te checken: 

Houd een vlammetje (aansteker of lucifer) op 5cm voor het raam. Het raam weerspiegelt nu 4 vlammetjes. Als die vlammetjes allemaal dezelfde kleur hebben, heb je standaard dubbelglas. Als er enkele vlammetjes anders gekleurd zijn (meestal blauw of roze) heb je HR glas. Nu weet je echter nog niet om welke soort HR glas het gaat. 

Dit check je zo: op de aluminium strip tussen de glasplaten staat een code: HR, HR+ of HR++. Als er niets staat heb je dus standaard dubbelglas.  

Glas laten vervangen 
Heb je standaard dubbel glas? Dan raden wij aan dit te vervangen voor HR++ glas. Dit levert je veel energievoordeel op. Triple glas is nóg beter, maar om dit te plaatsen zullen de kozijnen in het geheel vervangen moeten worden (vanwege de dikte van het glas). Als je kozijnen nog in goede staat zijn is HR++ glas dus een goede optie.  

Niet álle kozijnen zijn geschikt voor de plaatsing van HR++ glas. Houten kozijnen zijn over het algemeen goed aan te passen. Bij aluminium en kunststof kozijnen is dit over het algemeen ook geen probleem, soms is de fitting echter te smal.  

Recente blogposts

Kozijnen vernieuwen of verduurzamen?

Woon je in de regio Haaglanden en zoek je naar nieuwe of verbeterde kozijnen? Voor de renovatie of verduurzaming van jouw pand? Ga je liever voor vakmanschap en een uniek ontwerp dan voor een dertien-in-een-dozijn-kozijn? Vraag dan een offerte aan of maak een vrijblijvende afspraak. Je kan ons natuurlijk ook bellen op 070 383 67 14 of mailen naar info@kozijnendokter.nl.